Wielu z nas uważa mleko za bogaty w wapń i białka napój,
który poprawia stan naszego zdrowia i wzmacnia kości u ludzi w każdym wieku.
Jest zrozumiałe, że ulegamy temu złudzeniu ponieważ mleko faktycznie zawiera
wapń – około 300 mg w jednym kubku.
Niestety ludzki organizm nie jest w stanie wchłonąć wapnia
zawartego w mleku, a co gorsza może spowodować utratę wapnia znajdującego się w
kościach. Jak to możliwe?
Mleko jak każde białko pochodzenia zwierzęcego zakwasza
organizm, wapń jest doskonałym
neutralizatorem, a gdzie w ciele znajduje się go najwięcej? W kościach
oczywiście. Wapń zostaje uwolniony z kości aby przywrócić właściwe pH
organizmu, a następnie zostaje wydalony wraz z moczem. Oczywiście ciężko jest
zakwasić organizm i mechanizm ten działa w dość małym stopniu, ale należy mieć
to na uwadze.
Ponadto istnieją badania (i nie są to najnowsze badania),
które wyraźnie wskazują na to, że spożycie mleka nie zmniejsza ryzyka złamań:
„Spożycie produktów mlecznych, w szczególności w wieku 20 lat,
związane jest ze zwiększonym ryzykiem złamań biodra w podeszłym wieku” Case-Control
Study of Risk Factors for Hip Fractures in the Elderly”. American Journal of
Epidemiology. Vol. 139, No. 5, 1994
Inne badania obalające mleczny mit:
„Te dane nie popierają hipotezy, że wyższe spożycie mleka
lub innych źródeł wapnia przez dorosłe kobiety chroni przed złamaniami bioder
czy ramion” Feskanich D, Willett WC, Stampfer MJ, Colditz GA. Milk, dietary calcium, and bone fractures in
women: a 12-year prospective study. American Journal of Public Health.
1997
Ponadto u wielu osób po okresie niemowlęcym zanika enzym -
laktaza, który jest w stanie strawić laktozę zawartą w mleku. Dorosły organizm
nie trawi także kazeiny (białka z mleka), ponieważ z wiekiem zanika również
enzym (renina), który ją trawi, przez co
mleko często staje się najzwyczajniej niestrawne.
Innym zarzutem, którego można się doszukać jest to, że mleko
przestało być naturalnym. To co widzimy na półkach najczęściej jest produktem
chemicznym o czym świadczą długie terminy przydatności do spożycia mleka UHT. Niewiele
z nas ma możliwość picia mleka „prosto od krowy” przez co musimy się zadowolić
kartonem z półki sklepowej.
Ponadto mleko krowie stanowi również jeden z najsilniejszych
alergenów, szczególnie u dzieci.
Więcej dla przeciwników mleka:
A Wy jak uważacie pić czy nie pić mleko?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz