poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Mleczny mit



Wielu z nas uważa mleko za bogaty w wapń i białka napój, który poprawia stan naszego zdrowia i wzmacnia kości u ludzi w każdym wieku. Jest zrozumiałe, że ulegamy temu złudzeniu ponieważ mleko faktycznie zawiera wapń – około 300 mg w jednym kubku.

http://saveourbones.saveour.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/milk-osteoporosis.jpg 


Niestety ludzki organizm nie jest w stanie wchłonąć wapnia zawartego w mleku, a co gorsza może spowodować utratę wapnia znajdującego się w kościach. Jak to możliwe?


Mleko jak każde białko pochodzenia zwierzęcego zakwasza organizm,  wapń jest doskonałym neutralizatorem, a gdzie w ciele znajduje się go najwięcej? W kościach oczywiście. Wapń zostaje uwolniony z kości aby przywrócić właściwe pH organizmu, a następnie zostaje wydalony wraz z moczem. Oczywiście ciężko jest zakwasić organizm i mechanizm ten działa w dość małym stopniu, ale należy mieć to na uwadze.


Ponadto istnieją badania (i nie są to najnowsze badania), które wyraźnie wskazują na to, że spożycie mleka nie zmniejsza ryzyka złamań:


„Spożycie produktów mlecznych, w szczególności w wieku 20 lat, związane jest ze zwiększonym ryzykiem złamań biodra w podeszłym wieku” Case-Control Study of Risk Factors for Hip Fractures in the Elderly”. American Journal of Epidemiology. Vol. 139, No. 5, 1994


Inne badania obalające mleczny mit:

„Te dane nie popierają hipotezy, że wyższe spożycie mleka lub innych źródeł wapnia przez dorosłe kobiety chroni przed złamaniami bioder czy ramion” Feskanich D, Willett WC, Stampfer MJ, Colditz GA. Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study. American Journal of Public Health. 1997


 Ponadto u wielu osób po okresie niemowlęcym zanika enzym - laktaza, który jest w stanie strawić laktozę zawartą w mleku. Dorosły organizm nie trawi także kazeiny (białka z mleka), ponieważ z wiekiem zanika również enzym (renina), który ją  trawi, przez co mleko często staje się najzwyczajniej niestrawne.


Innym zarzutem, którego można się doszukać jest to, że mleko przestało być naturalnym. To co widzimy na półkach najczęściej jest produktem chemicznym o czym świadczą długie terminy przydatności do spożycia mleka UHT. Niewiele z nas ma możliwość picia mleka „prosto od krowy” przez co musimy się zadowolić kartonem z półki sklepowej.


Ponadto mleko krowie stanowi również jeden z najsilniejszych alergenów, szczególnie u dzieci.

 
Więcej dla przeciwników mleka:




A Wy jak uważacie pić czy nie pić mleko?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz