Mleko. Napój ten od jakiegoś czasu budzi coraz więcej
kontrowersji. Badania naukowe ukazują dwie strony mleka. W dwóch postach
postaramy się odpowiedzieć na pytanie: „Pić czy nie pić?”. W tym artykule
skupimy się przede wszystkim na jego zaletach i badaniach popierających picie
mleka i spożywanie produktów mlecznych przez osoby dorosłe.
Składniki odżywcze
Mleko I produkty mleczne są bogatym źródłem pełnowartościowych
białek i innych ważnych składników odżywczych, takich jak:
- · Wapń
- · Ryboflawina (witamina B2)
- · Fosfor
- · Witamina A
- · Witamina D
- · Witamina B12
- · Kwas pantotenowy
- · Magnez
- · Cynk
- · Selen
I wiele innych (i jeszcze więcej tych, których ilości są
śladowe w mleku).
Działanie
Osteoporoza –jeśli mleko i produkty mleczne zostaną usunięte z diety może to prowadzić do zbyt niskiego poziomu wapnia w organizmie. Dotyczy to szczególnie kobiet i osób w podeszłym wieku, które mają najwyższe zapotrzebowanie na wapń, a to może być przyczyną osteoporozy.
Osteoporoza –jeśli mleko i produkty mleczne zostaną usunięte z diety może to prowadzić do zbyt niskiego poziomu wapnia w organizmie. Dotyczy to szczególnie kobiet i osób w podeszłym wieku, które mają najwyższe zapotrzebowanie na wapń, a to może być przyczyną osteoporozy.
Rak jelita – niektóre badania wykazały, że
ludzie którzy regularnie spożywali produkty mleczne zmniejszyli ryzyko
zachorowania na raka jelit
Rak piersi – badania wykazały, że kobiety, które
zachorowały na raka sutka spożywały o 20% mniej wapnia niż kobiety zdrowe
Ciśnienie krwi – amerykańskie badania wskazują,
że jednoczesne spożywanie warzyw i owoców wraz z niskotłuszczowymi produktami
mlecznymi powoduje obniżenie ciśnienia krwi bardziej niż spożywania warzyw i
owoców samodzielnie.
Cukrzyca typu 2 – 10 letnie badania na 3.000
otyłych dorosłych dowiodły, że spożycie mleka i nabiału zamiast cukrów rafinowanych
i węglowodanów może ochronić otyłych dorosłych przed zachorowaniem na cukrzycę
typu 2
Próchnica – mleko i nabiał chroni przed
przyczynami próchnicy (jak na przykład redukuje kwasowość w jamie ustnej, za co
odpowiedzialny jest wapń)
Na co należy uważać?
Picie mleka ma także swoje wady. Jest ich równie dużo co
zalet (o ile nie więcej) i dlatego o tym, o czym trzeba pamiętać pijąc mleko i
spożywając produkty mleczne napiszemy w kolejnym poście.
Więcej dla zwolenników picia mleka:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz