Nigdy jeszcze o tym nie wspominałyśmy ale uwielbiamy gotować i piec. Raz na czas będziemy dodawać posty jedzeniowe. Dzisiaj mamy dla Was przepis na pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane. Mają jedną wadę są kaloryczne. Na szczęście ziarna oraz owsianka, z których są ciastka przyspieszają przemianę materii. Przepis jest prosty, każdy da sobie z nim radę, Niestety nie wiemy skąd pochodzi. Do nas doszedł pocztą pantoflową.
Do tych ciastek potrzebne nam będzie:
1 jajko
8 łyżek masła
0,5 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka mąki pszennej (można dodać też pełnoziarnistej)
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 szklanka płatków owsianych
8 łyżek masła
0,5 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka mąki pszennej (można dodać też pełnoziarnistej)
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 szklanka płatków owsianych
1,5 szklanki ziaren (my dodałyśmy po pół szklanki wiórków kokosowych, płatków
migdałowych oraz słonecznika)
1 łyżeczkę sody
1 łyżeczkę sody
Masło, cukier oraz jajka ubijamy razem mikserem. Następnie
dodajemy prawie wszystkie składniki ( z za wyjątkiem płatków kukurydzianych) i
wyrabiamy ręką. Na samym końcu dodajemy płatki. Następnie robimy wałek z ciasta
i kroimy na ciastka. Kładą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nieco je
spłaszczamy. Nam wyszło 20 dość dużych ciastek.
Pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego, dajcie znać czy Wam smakowały :)?
Pyszne ciasteczka. A kuszą niesamowicie. Pozdrawiam wiosennie i poproszę następne pyszne przepisy :-)
OdpowiedzUsuń